Γρίφοι

Γρίφος Νο 1
ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΣΤΡΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΟΧΛΟΒΟΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΦΑΣΑΡΙΑ.ΤΟ ΜΑΝΤΑΤΟ ΣΚΕΠΑΣΕ ΤΑ ΤΕΙXΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΑΜΠΙΕΣ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΕΥΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΔΟΥΚΑΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟ. Ο ΦΡΟΥΡΑΡΧΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΣΤΗ ROCCA AL MARE.TO 1523 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΥΚΑ ΜΑΡΚΟ ΜΙΝΙΟ, ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝΟ ΘΩΜΑ ΜΟΚΙΕΝΙΓΚΟ, ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΑΡΑΚΙΝΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΝΟ ΤΟΥ ΠΕΖΙΚΟΥ ΝΤΑ ΚΟΜΟ ΑΠΕΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ. ΤΑ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΧΤΙΖΟΤΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΑΠΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ ΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΤΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ROCCA AL MARE.
Λύση: Κούλες

Γρίφος Νο 2
Ο ΔΟΥΚΑΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΤΕΛΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ.
«... ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΣΤΡΟ ΗΤΑΝ ΤΟΙΧΟΓΥΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΠΥΡΓΟΔΕΜΕΝΑ ΜΠΕΝΤΕΝΙΑ, ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΠΟΤΙΣΕΙ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΟΙ, ΤΟΥΡΚΟΙ, ΡΩΜΙΟΙ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΑΠΟΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΑΚΟΜΑ ΣΦΗΝΩΜΕΝΟΙ ΑΠΑΝΩ ΤΟΥΣ, ΠΟΤΕ ΟΙ ΠΕΤΡΙΝΟΙ ΛΙΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΣΦΙΓΓΑΝ ΣΤ' ΑΓΚΡΙΦΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΒΑΓΓΕΛΙΟ, ΠΟΤΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΜΠΑΛΤΑΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΡΦΩΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΤΑΜΠΙΕΣ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΧΙΝΟΠΩΡΙΑΤΙΚΗ ΜΕΡΑ. Η ΠΛΑΤΙΑ ΣΤΡΑΤΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΒΑΣΙΛΟΦΛΕΒΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΚΑΣΤΡΟΥ. ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΔΥΤΙΚΑ, ΚΙ ΕΦΤΑΝΕ ΣΤΟΥ ΛΑΖΑΡΕΤΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ, ΟΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΜΑΡΕΣ ΚΙ Ο ΜΠΑΞΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΑ ΕΝΑ ΞΥΛΙΝΟ ΚΙΟΣΚΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΥΦΑ ΚΑΤΑΣΚΟΝΙΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ, ΟΠΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΠΑΙΖΑΝ ΟΙ ΝΙΖΑΜΙΔΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗ...»
Λύση: Κιόσκι Πλ. Ελευθερίας

Γρίφος Νο 3


Λύση: Πανάνειο Νοσοκομείο

Γρίφος Νο 4
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ. Η ΝΤΟΝΑ ΜΑΡΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΓΟΝΑΤΙΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΗΚΕ... ΕΙΔΕ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ ΝΑ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΝΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΠΑΛΙ ΑΓΕΡΩΧΗ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΣΩΣΤΑ ΧΕΡΙΑ. ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΗΣΥΧΗ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΜΑΘΕΙ ΤΟΘΑΥΜΑ ΤΟΥ.
Λύση: Αγ. Πέτρος (απέναντι από ΞΕΝΙΑ)

Γρίφος Νο 5

Λύση: Καινούργια Πόρτα

Γρίφος Νο 6
-ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΟΙΑΖΕ Η ΔΙΚΗ ΜAΣ ΖΩΗ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΖΗΣΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ, ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.
-Η ΠΥΛΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΤΑΝ Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΙ' ΑΥΤΑ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΦΟΒΗΘΗΚΑΜΕ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΟΜΑΞΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.
-ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΑΣΤΡΟ. ΕΤΣΙ ΞΥΠΟΛΗΤΑ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕΣΑ. ΕΚΕΙ ΗΤΑΝ ΑΣΦΑΛΗ. ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΙΔΙ!

Λύση: McDonald

Γρίφος Νο 7

ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΥ EIΝΑΙ Η ΚΡΗΤΗ, ΟΜΟΡΦΗ! Ε ΚΑΙ ΝΑ EIΜΟΥΝΑ ΑΕΤΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΜΑΡΩΝΑ ΟΛΗ ΑΠ' ΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ!
Λύση: Τάφος Καζαντζάκη

Γρίφος Νο 8

ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Λύση: Βιβλιοπωλείο «Ναυτίλος» Οδός Κοραή


Γρίφος Νο 9
ΤΑ 30 ΑΡΓΥΡΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΘΟΡΥΒΟ ΚΑΘΩΣ ΕΠΕΦΤΑΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΟΤΣΗΣ ΥΠΕΔΕΙΞΕ ΤΑ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΤΕΙΧΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΡΙΣΑΝ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΛΝΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΗ ΛΟΤΖΙΑ.
Λύση: Προμαχώνας Αγ. Ανδρέα

Γρίφος Νο 10
ΣΤΟ ΚΟΝΑΚΙ ΤΟΥ ΡΑΣΙΧ ΜΠΕΗ Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΠΕΣΕ ΣΑΝ ΚΕΡΑΥΝΟΣ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΟ ΑΠΟ 5 ΙΣΟΓΕΙΑ ΔΩΜΑΤΙΑ, 5 ΑΝΩΓΕΙΑ, ΕΛΑΙΑΠΟΘΗΚΗ, 3 ΑΠΟΘΗΚΕΣ, 4 ΑΥΛΕΣ, ΛΙΘΟΚΤΙΣΤΩΝ ΥΔΑΤΑΠΟΘΗΚΗ, ΦΡΕΑΡ, ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ 1456 τμ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΧΩΡΟ. ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΑΡΙΘΜΟ ΠΟΥ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΒΡΙΣΚΕ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΤΟ 1 / 4 ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ. ΤΟΝ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΥΛΑΞΕ. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΕΒΡΙΣΚΕ ΗΤΑΝ ΒΕΒΑΙΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΣΤΗ ΛΟΤΖΙΑ.
Λύση: Οικία Χρονάκη

Γρίφος Νο 11

Λύση: ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ

Γρίφος Νο 12
ΑΤΙΜΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ 'ΝΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟ ΝΕΡΟ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ. ΑΤΙΜΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΜΑΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΔΩΣΑΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ...
ΝΤΟΝΑ ΜΑΡΙΑ 01/01/1866
Λύση: Κουμπές Πλ. Κορνάρου

Γρίφος Νο 13
Ο ΔΟΥΚΑΣ ΤΟΣΚΑΡΙΝΙ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΤΗ: "ΟΤΑΝ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΤΕΙΧΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ."
ANTICCI - VECCΙ - NUOVI
Λύση: Νεώρια

Γρίφος Νο 14
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΧΛΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟ ΤΡΙΞΙΜΟ ΤΟΥ ΞΥΛΙΝΟΥ ΠΑΤΩΜΑΤΟΣ. ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΟΛΟΙ ΗΡΘΑΝ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ PALAZZO. ΤΟΣΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑΜΩΝΕΣ...ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΑΜΥΘΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΠΩΣ Ο ΚΑΛΟΣ Ο ΠΑΙΧΤΗΣ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΕΙ ΜΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ...

Λύση: Πλάγιος δρόμος ΙΤΑΡ

Γρίφος Νο 15
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑ ΣΥΝΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΝΤΑΣΚΑΡΠΑ ΤΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ ΒΙΤΟΥΡΗ, ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΛΟΦΟ ΜΕ ΕΔΑΦΟΣ ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΙ ΓΕΡΟ ΣΑΝ ΤΗ ΚΙΜΩΛΙΑ, ΠΟΥ Η ΠΕΡΙΦΕΡΙΕΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ 500 ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ 13628 ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΜΑΧΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΤΙΝΕΣ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΓΝΩΜΕΣ ΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΚΟΠΟ
Λύση: Καπετανάκειο

Γρίφος Νο 16
Ο ΔΟΥΚΑΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΛΕΓΕ: "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟ ΝΕΡΟ. ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ". ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΕ ΤΟ ΠΗΓΑΙΟ ΝΕΡΟ ΠΟΛΛΩΝ ΠΗΓΑΔΙΩΝ, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑΣΚΑΡΠΑ ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΤΟΕΣ, ΠΟΥ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ, 500 ΠΕΡΙΠΟΥ ΒΗΜΑΤΑ ΜΑΚΡΟΣ. ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΣΚΑΨΙΜΟ ΣΕ ΑΡΚΕΤΟ ΜΑΚΡΟΣ ΣΤΗ ΡΙΖΙΜΙΑ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΤΟΞΩΝ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΙΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΛΙΣΗ ΣΤΗ ΡΟΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΟΔΙΣΤΕΙ Η ΔΙΑΒΑΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ. ΜΕ ΤΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΑΥΤΟ ΥΔΡΕΥΤΗΚΕ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΒΡΟΧΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΗΚΕ ΠΟΛΥ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ. ΑΝΤΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ...
Λύση: Κρήνη Πριούλη

Γρίφος Νο 17
"Ο Δούκας Τοσκαρίνι πέρασε απο τα κελιά στη βόρεια πλευρά του ναού. Αναζητούσε τον ηγούμενο στη Santa Maria dei Crociferi." Τα κελιά υπήρχαν στη βόρεια πλευρά του ναού. Αργότερα χαλάστηκαν και σήμερα είναι δρόμος. Τα τελευταία χρόνια της Βενετοκρατίας ο ναός είχε εγκαταλειφθεί, ως φαίνεται, και παραχωρήθηκε στους καπουκίνους, όπως αναφέρεται σε σχεδιάγραμμα της εποχής εκείνης. Πριν κάμποσα χρόνια ακουόταν ¶γιος Μάρκος, από μια τοιχογραφία του Αγίου που διατηρούνταν ακόμη. Την Τουρκοκρατία δωρίθηκε στο διοικητή του Χάντακα Αγκεμπούτ Αχμέτ πασά, ο οποίος τη μετέτρεψε σε τζαμί, γνωστό έκτοτε ¶γκεμπούτ τζαμίσι ή Κουχιακλί τζαμί, δηλαδή με τόξα - καμάρες.

Λύση: Παναγία Σταυροφόρων

Γρίφος Νο 18
ΘΕΡΙΣΙΑΝΟΙ, ΚΕΡΑΜΕΙΑΝΟΙ ΣΤΕΚΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΝΕ, ΤΣ' ΑΓΑΔΕΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝΕ ΣΤΟ ΘΕΡΙΣΟ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ. ΑΝΟΙΞΕ ,ΠΟΡΤΑ ΤΩ ΧΑΝΙΩ, ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΜΠΑΪΡΑΚΙΑ, ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΕ ΤΑ ΣΕΛΙΝΙΩΤΑΚΙΑ.
ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΝΤΡΑΚΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΠΟΥ 'ΧΟΥ ΦΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑΚΑΙ ΠΡΟΠΑΤΟΥΝΕ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΣΑ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΑΚΙΑ.
Λύση: ACS Χανιώπορτα

Γρίφος Νο 19
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΟΥΚΑΣ ΚΟΝΤΟΣΤΑΘΗΚΕ ΑΜΗΧΑΝΟΣ. Η ΕΝΤΟΛΗ ΗΤΑΝ ΣΑΦΗΣ: «ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΖΩΝΤΑΝΟΙ» ΕΛΕΓΕ ΤΟ ΦΙΡΜΑΝΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ.ΚΑΛΕΣΕ ΑΜΕΣΩΣ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. ΟΛΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΕΚΕΙ. «ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ» ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ «Ή ΤΩΡΑ Ή ΠΟΤΕ» ΠΗΡΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΚΑΙ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΚΥΚΛΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ. ΤΟ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. ΟΤΑΝ Η ΩΡΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ.
Λύση: Ζητιάνος στον Αγ. Μηνά

Γρίφος Νο 20
Γύρισε και κοίταξε για τελευταία φορά τον Χάνδακα. Ήξερε πως δεν θα γύριζε πίσω. Ένα δάκρυ κύλησε στο πρόσωπο του. Την Χανιώπορτα και την Καινούργια πόρτα δεν θα την ξαναδεί ποτέ. Στον Αγ. Τίτο θα υψωθεί Μιναρές και ημισέλινος. Η συγκίνηση της τελευταίας στιγμής ήταν μεγάλη και ο πόνος αβάσταχτος. Δεν είναι μικρό πράγμα να δίνεις την πόλη σου. Την δική του πόλη. Κάποιοι στίχοι ήρθαν στο μυαλό του. ¶ρχισε να τους σιγοψιθυρίζει...
Σαρακηνοί και Βενετσάνοι
Πήγαν και δέσαν στο κατάρτι
Ελόγου μου τον Καπετάν Γιάννη...
Για μια στιγμή έπεσε το μεγάλο δίλημμα. Να σώσει τα ρουμπίνια και τα σμαράγδια ή να σώσει το σημαντικότατο αρχείο της πόλης; Ο δούκας Φρανσέσκο Τοσκαρίνι όμως δεν είχε κανένα ενδοιασμό. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΗΤΑΝ...
Λύση: Λιμάνι Ηρακλείου. Ρυμουλκό «Καπετάν Γιάννης»

Όπου βρήκαν στο κατάρτι ένα βιβλίο για την Κρητική ιστορία που συμβόλιζε ότι ο δούκας Φρανσέσκο Τοσκαρίνι έβαλε τα αρχεία της πόλης σε γαλέρες και τα έσωσε, στέλνοντας τα στην Βενετία.

ΕΝΤΥΠΟ (1,25 ΜΒ) PDF

© 2003 - 2006 "ΕΚΕΙΝΟΙ οι ΑΛΛΟΙ" - info@ekeinoi-alloi.gr - Designed & Hosted by WiSE